Over ons

Doelstelling
Het hoofddoel van stichting Historisch Centrum Amsterdam-Noord (HCAN) is het archiveren, ontsluiten en meer bekendheid geven aan de geschiedenis van Amsterdam-Noord. Dit gebeurt onder meer via een jaarlijkse tentoonstelling en een tweejaarlijkse publicatie in boekvorm.
Daarnaast organiseert het HCAN in het voorjaar vaak een buitenactiviteit, zoals een fiets- wandel- boot- of bustocht met een speciaal thema door Amsterdam-Noord of Landelijk Noord.

Ontstaansgeschiedenis
In 1983 nam een aantal Noord-Amsterdamse burgers het initiatief tot het opzetten van een oudheidkamer, museum en archief. Dit werd ondersteund door het bestuur van het toen nieuwe stadsdeel Amsterdam Noord, omdat bij het maken van toekomstplannen kennis van het verleden onontbeerlijk is.
In 1984 werd Stichting Historisch Centrum Amsterdam-Noord opgericht. De stichting startte direct een tentoonstelling. Het stadsdeel stelde vergaderruimte ter beschikking en leverde voor de eerste jaren een secretaresse en een afgevaardigde in ons bestuur.
Als huisvesting zijn diverse leegstaande scholen, het gemaal Kadoelen, de Krijtmolen en meer locaties onderzocht, maar financiën, onderhoud, klimaatbeheersing, bewaking en collectievorming (welke objecten zijn specifiek voor Noord?) bleken een combinatie van museum en archief in de weg te staan.

Al in 1987 heeft het Historisch Centrum zich daarom gericht op de vorming van een zo volledig mogelijk documentatiecentrum. (Zoals ook het Stadsarchief en het Amsterdam Museum ook twee verschillende instellingen zijn.)
Bibliotheek, fotoverzameling, knipselarchief en ander materiaal groeiden explosief. Gekscherend meldden de bestuursleden dat niet alles meer onder hun bed paste. De bibliotheek is toen een aantal jaren ondergebracht in de mediatheek van het Bredero College. In 2001 werd betaalbare ruimte gevonden in de Schoorlstraat. Al snel was deze locatie te klein en moest er opslagruimte bij gehuurd worden. Groepen ontvangen was nauwelijks mogelijk.

Sinds november 2008 hebben we eindelijk een echt documentatiecentrum aan de Johan van Hasseltweg waar ook een Historisch Informatie Punt (H.I.P.) is ingericht. Bezoekers kunnen nu zelf in ons foto- en filmarhief zoeken en gebruik maken van de bibliotheek.

Het is met de financiële steun van het stadsdeel, onze vrienden en incidentele donaties, maar vooral door het vele werk van onze vrijwilligers een belangrijk en onmisbaar en niet meer weg te denken documentatiecentrum geworden voor Amsterdam-Noord en omgeving.

Historisch Informatie Punt
Belangstellenden kunnen in het Historisch Informatie Punt (HIP) ruim 100.000 foto’s, 1300 boeken en zo’n 400 filmpjes over Amsterdam-Noord en Landelijk Noord bekijken.

Materiaal aanbieden
Bezit u historisch interessant materiaal? U kunt het bij ons laten scannen voor in het archief.
Vrijwel dagelijks is er wel een vrijwilliger aanwezig, mail of bel even vooraf. Ook zijn er regelmatig Open Archief Dagen.

Word vriend van de stichting
Historisch Centrum Amsterdam Noord zou en kan niet bestaan zonder steun van vrijwilligers, sympathisanten en donateurs/vrienden. Iedereen kan vriend worden. Deze vriendschap stellen we des te meer op prijs omdat wij dat ook zien als blijk van waardering voor onze tentoonstellingen, publicaties en andere activiteiten.

Wilt u vriend worden? Laat het ons hier weten. U bent al vriend vanaf 5 euro per jaar. (Meer mag natuurlijk ook.) Een acceptgiro voor een jaarlijkse donatie wordt samen met de aankondiging van de voorjaarsactiviteit verzonden.

Voor alle openingen en presentaties worden vrienden altijd persoonlijk uitgenodigd.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann