Agenda

Bombardementen op noord juli 1943

Herdenking Fokkerbombardementen juli 1943
Dinsdag 17 juli is om 14.00 uur op De Nieuwe Noorder in Amsterdam-Noord de herdenking van de slachtoffers van de Fokkerbombardementen in juli 1943.
De Stadsdeelcommissie Noord nodigt nabestaanden en familie uit bij deze herdenking aanwezig te zijn. In juli 1943 vonden drie bombardementen plaats die waren gericht op de Fokkerfabrieken in Amster dam-Noord. Daarbij kwamen meer dan tweehonderd mensen om het leven.
Een groot aantal slachtoffers vond op de begraafplaats hun laatste rustplaats. In 2003 heeft het dagelijks bestuur op de begraafplaats het Fokkermonument geplaatst zodat de herinnering aan deze slachtoffers en aan deze historische gebeurtenis levend blijft.

Onthulling kunstwerk
KunstwerkOnthulling door bestuurder stadsdeel Noord, Esther Lagendijk met kunstenares Hester Oerlemans en oorlogsverhalen voorgedragen door kinderen.
Ter nagedachtenis aan de Fokker bombardementen in juli 1943 worden er 11 kunstwerken geplaatst in de Van der Pekbuurt en omgeving. De kunstwerken hebben de vorm van een putdeksel en grijpen terug op deze gebeurtenis, waarbij ruim 200 doden vielen. Het eerste kunstwerk wordt dinsdag 17 juli onthuld. (Zie ook: amsterdam.nl)

Nieuwe Brochure met slachtofferlijst
Het Historisch Centrum Amsterdam-Noord heeft een aanvullende brochure gemaakt met een namenlijst van de slachtoffers van de bombardementen. De bestaande namenlijst van 2009 die door intensief speurwerk van Karel de Beurs (vm. beheerder van de begraafplaats) is samengesteld is door ons geactualiseerd.

Wil Sartorius- van der Meer

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann