Foute onderschriften Watersnood 1916

In tijdschrift Het Leven werden in 1916 twee foto’s getoond die tijdens de Watersnood in Buiksloot zouden zijn gemaakt. Het Geheugen van Nederland nam de onderschriften over:
‘Overstroming, Watersnood. Dakloos geworden Buiksloters vinden onderdak in de kerk en hebben zich geïnstalleerd met de weinige huisraad die ze hebben kunnen redden.  Nederland, Buiksloot, 1916.’

En bij een andere foto:
‘Dijkdoorbraak, watersnood, overstromingsramp 1916 te Buiksloot. Lopend over houten vlonders brengen de mensen nog wat geredde spullen naar de kerk, waar hen tijdelijk onderdak is verleend. Nederland, Buiksloot, 1916.’ 

 

 

 

 

 

 

Links hierboven zie een kerkinterieur dat volgens het bijschrift van de Buiksloterkerk zou zijn, rechts de buitenkant van die kerk.

Zijn dit foto’s van de Buiksloterkerk?

Wie goed kijkt en de situatie in Buiksloot kent, ziet dat het afgebeelde kerkinterieur niet klopt.  De Buiksloterkerk is minder breed, de kroonluchters waren er destijds anders en er is daar links geen zuilengang met banken rond de zuilen. De preekstoel van Buiksloot is bovendien kleiner, heeft andere ornamenten, en op het hek van de dooptuin zit in Buiksloot een andere, veel lagere koperen poort.

De kerk in Buiksloot werd trouwen tijdens de Watersnood van 1916 gebruikt voor de Openbare school die in de Buikslotermeer stond en onder water gelopen was. De kinderen kregen er dagelijks les. Allemaal in één ruimte? Ja, maar dat waren ze in de school ook gewend.

 

Bij de foto van de mensen buiten de kerk kloppen er op het eerste gezicht ook al enkele details niet. De kerk op de foto is veel te hoog en heeft veel meer steunberen dan die in Buiksloot. Het schijn-transept (de uitbouw aan de zijmuur in Buiksloot) is er niet, er staan hoge bomen dicht tegen de gevel aan, de ramen hebben een andere onderverdeling. Er staat een straatlantaarn en er is een straatnaambordje (?) te zien. Het is bovendien vreemd dat de mensen – als het in Buiksloot geweest zou zijn – de spullen niet vanaf de straat maar vanaf het kerkhof aandragen. De foto is in 1916 in Broek in Waterland gemaakt.

Het Geheugen van Nederland kan zich net als iedereen vergissen

 

 

 

Ter vergelijking: Buiksloot en Broek in Waterland.