Vrijwilliger worden? Wat is er te doen?

WE HEBBEN EEN PASSIE VOOR DE GESCHIEDENIS VAN NOORD en voor het bewaren, onderzoeken en ontsluiten daarvan. Zowel de oudste geschiedenis als de meer recente veranderingen hebben onze interesse.
Ons Historisch Centrum is een vrijwilligersorganisatie. Onze dienstverlening en onze productie zijn zo groot als de tijd en de energie die we er als vrijwilligers in kunnen steken. Wij nodigen je uit contact op te nemen en eens langs te komen. Misschien is er bij ons een activiteit of een taak die bij je past. Als je je niet voor lange tijd wilt binden, dan zijn er ook bezigheden die je incidenteel kunt doen of voor een kortere periode.

We zoeken behalve vrijwilligers ook nieuwe bestuursleden
Wie wil er samen met ons werken aan het bewaren en ontsluiten van geschiedenis van Amsterdam-Noord?
Voor contact:
Frits Prior (secretaris) – 0683560202 – fritsprior@planet.nl

Wat doen onze vrijwilligers?

We maken tentoonstellingen
Begin 2019 deden we onderzoek voor de tentoonstelling over 100 jaar Van der Pek in het voormalige melkwinkeltje Begoniastraat 6 huis. We richtten de tentoonstelling in, stelden die 12 weekends open voor bezoekers en we gaven rondleidingen aan kleine groepen. De tentoonstelling trok 1142 bezoekers. Zie: 100jaarvanderpek.nl 

Voor de viering van 100 jaar Disteldorp, maakten we in korte tijd voor de huidige bewoners een eerste opzet voor een historische buurtwebsite over de eerste bewoners van het dorp en de geschiedenis ervan. Die site is bedoeld als een kleine digitale tentoonstelling en nodigt de bewoners uit er zelf uitbreiding aan te geven. Hoe vind je de verhalen van jouw woning?
Zie: 100jaardisteldorp.nl

 

We zijn actief betrokken bij het herdenken van de slachtoffers van de bombardementen in juli 1943
Onze vrijwilligers waren net als andere jaren nauw betrokken bij de organisatie van de herdenking van burgerslachtoffers op de Nieuwe Noorderbegraafplaats.
Aansluitend organiseerden we begeleide rondleidingen langs de herdenkings-putdeksels in de Van der Pekbuurt en de Vogelbuurt. We deden ook onderzoek naar de slachtoffers van die bombardementen. We publiceerden ter ondersteuning van de wandeling langs de putdeksels het boekje ‘Waar de bommen vielen’, waarmee meer aandacht wordt gegeven aan de gebeurtenissen en de slachtoffers.
In opdracht van stadsdeel Noord nemen we het onderhouden, actualiseren en verbeteren van de website Friendly Fire in 2020 over. We maken daarvan een digitaal monument voor de slachtoffers van juli ’43, waarop we behalve hun namen – met medewerking en toestemming van de nabestaanden – ook aandacht zullen besteden aan wie die slachtoffers waren: met meer gegevens, foto’s en verhalen.

We richten ons nu vooral ook op verhalen (orale geschiedenis)
We zijn begonnen met het op beeld vastleggen van de getuigenverhalen van oude bewoners van Noord. We zoeken onder verhalen over de winkeltjes die er vroeger waren en over de mensen die in juli 1943 omkwamen bij de bombardementen. We gaan ook nog dit jaar interviews doen met Marokkaanse migranten in het kader van 50 jaar Marokkaanse migratie.

Met name het interviewen van 80- en 90-jarigen heeft haast, want velen van hen zijn nu nog in staat hun getuigen-verhalen te vertellen. Het vooronderzoek, kennismaken, interviewen en filmen, bewerken en publiceren van het materiaal kost veel zorgvuldigheid en tijd.

 

We verzorgen begeleide wandelingen
Op verzoek en bij bepaalde gelegenheden (zoals de herdeking van de bombardementen) organiseren we door een gids begeleide wandelingen in Amsterdam Noord.
Het voorbereiden en begeleiden van de wandelingen is erg leuk, doordat je mensen op een actieve manier kennis laat maken met stukjes geschiedenis.

 

 

 

We geven bezoekers en mensen die bellen of mailen advies en informatie
Ons documentatiecentrum Johan van Hasseltweg 32-b is nu drie dagen in de week een aantal dagdelen open:
Maandag:     13:00  – 16.00 uur
Dinsdag:       10.00  – 16.00 uur
Woensdag:   10.00  – 12.00 uur
Verder krijgen we vragen binnen via de telefoon en de e-mail.
Vrijwilligers helpen de bezoekers of vraagstellers met in het centrum aanwezige informatie, maar vaak ook door hun de weg te wijzen in openbaren digitale archieven.
We ontvangen ook scholieren in ons centrum die aan een opdracht werken.

 

We scannen en beschrijven de foto’s en documenten die bezoekers ons geven of laten zien
Regelmatig komen er bezoekers met foto’s en documenten die we mogen scannen en in ons archief mogen opnemen. Dat is alleen zinvol als dat materiaal ook goed beschreven wordt.
Er zijn in het documentatiecentrum veel ordnermappen met rapporten, nota’s en brochures over allerlei recente ontwikkelingen in Noord. Slechts een klein deel daarvan is beschreven.
Er is ook een enorme verzameling knipsels uit vooral buurtgebonden kranten en bladen. Die zijn maar ten dele gescand.
Het vraagt enorm veel tijd en energie om de aanwas ervan bij te houden.

Hoe zorgen we ervoor dat wat we hebben ook toegankelijk is en blijft voor bezoekers en wat kunnen we online bereikbaar maken? Iedere hulp daarbij is welkom.

 

Word vriend van de stichting
Iedereen kan vriend of donateur worden. Met je aanmelding als vriendin of vriend of met een eenmalige donatie laat je merken dat je ons werk steunt en waardering hebt voor wat we doen.
Vriend worden? Laat het ons hier weten. Je bent al vriend vanaf 5 euro per jaar. (Meer mag natuurlijk ook.)
Een acceptgiro voor een jaarlijkse donatie wordt samen met de aankondiging van de voorjaarsactiviteit verzonden.
Voor alle openingen en presentaties worden vrienden altijd persoonlijk uitgenodigd.

Materiaal Gezocht
Heb je materiaal over de geschiedenis Amsterdam Noord? Bijvoorbeeld: foto’s, krantenknipsels, boeken, artikelen en/of verhalen. Deel die met anderen én de toekomst! Het kan gaan over school, kerk, verenigingsleven, winkels enz. Kortom, van alles waar bewoners of bedrijven zich in de loop der jaren mee bezig hebben gehouden.
Om het Historisch Archief zo volledig mogelijk te maken, zijn we altijd geïnteresseerd in materiaal over Amsterdam-Noord en Landelijk Noord.

Wilt u iets Iets aanbieden, laten scannen of eens overleggen? Neem gerust contact met ons op: historischcentrum@xs4all.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *